Schrijf je Amerikaans of Brits Engels van nature? Uitslag test

Deze pagina hoort bij de test die ik hier heb gepubliceerd.

Als je de test nog niet hebt gedaan, dan wacht ik wel even.

.

.

.

.

.

.

Klaar? mooi!

Vergelijk de woorden die je hebt opgeschreven met de tabel hieronder.

Zitten je woorden vooral in de eerste kolom? Dan is je natuurlijke schrijf-Engels Brits. Zitten ze vooral in de tweede kolom? Dan is je natuurlijke schrijf-Engels Amerikaans.

Zitten alle spellingswoorden in de Britse kolom en alle woordkeuswoorden in de Amerikaanse kolom? Je bent niet alleen. Je hebt je gesproken Engels waarschijnlijk vooral van TV, games en internet opgepikt terwijl je nog steeds spelt op de manier die je op school is geleerd. In dit geval raad ik aan om over te stappen op Amerikaanse spelling, want dat past waarschijnlijk beter bij je stijl en woordkeus.

Is er geen duidelijk resultaat? Dan raad ik aan om een keuze te maken en daarbij te blijven. Volgende week ga ik een stukje schrijven met een leidraad om die keuze te maken.

Brits EngelsAmerikaans Engels
spelling
colourcolor
centrecenter
apologiseapologize
humourhumor
travellingtraveling
favouritefavorite
greygray
woordkeus
pavementsidewalk
dustbin/ rubbish bin/ waste paper bingarbage can/ trash can/ garbage pail
nappydiaper
motorwayhighway/ freeway/ express way
(shopping) trolleyscarts
mathsmath
cupboardcloset
car parkparking lot

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 800 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1400 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL